Witamy !

[A] Sprzęgi automatyczne

Re: sprzegiełka automatyczne

Postprzez JJKILLER » 02 cze 2010 23:33:20

brum napisał(a):
jrzeuski napisał(a):I tak chinole wyprą wszystko

Nie chinole tylko koreańce. Firma YAC

A pewnie i tak wszystkie składane są do kupy na Taiwanie :?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez hirek_gda » 04 cze 2010 20:40:50

Hirek upala swoje na Marsie na bardziej agresywnych oponach i też nie narzeka.

Jacek w złą godzinę to wypowiedziałeś :cry:

dzisiaj w jednym znalazłem kupę opiłków, okazało że wygięła się blaszka trzymająca sprężynę i powycierała cały mechanizm odpowiedzialny za dociskanie,odciąganie sprzęgiełka

przy okazji rozebrałem drugie i tam ta blaszka też już była lekko wygięta ale jeszcze nic nie zdążyła uszkodzić
hirek_gda
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Pochwały: 3
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez jrzeuski » 04 cze 2010 21:23:22

Ta blaszka jest fabrycznie odgięta. Nie mam pojęcia po co, ale też mi ocierała, więc ją dogiąłem. Teraz nawet lepiej trzyma sprężynę.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez hirek_gda » 04 cze 2010 21:41:31

u mnie fabrycznie była prosto albo przynajmniej bardziej prosto
pamiętam bo przed pierwszym założeniem jedno sprzęgiełko całe rozebrałem bo chciałem sprawdzić czy jest na łożyskach
hirek_gda
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Reanimacja automatów

Postprzez Bartek700 » 20 lis 2010 22:15:51

Może komuś ten opis się przyda:
Ze względu na to że zbliża się zima a auto kupiłem z pękniętą osłoną przegubu dzisiejszy dzień poświęciłem na jej wymianę. Praca żmudna, zeszło bite 10 godzin ale zrobiona. Wiadomo że przy tej czynności trzeba zdemontować sprzęgi automatycze więc skorzystałem z okazji i je dokładnie przeczyściłem. Przy maksymalnym skręcie kierownicy czy to w lewo czy to w prawo strzelało w prawym automacie więc zdecydowałem się na pewien "fortel". A mianowicie zauważyłem, że zębatka, ta na półosi wchodzi tylko do połowy zębatki haba. Ku mojemu zdziwieniu, jest tak samo w obu kołach, czyli tak prawdopodobnie jest fabrycznie. Przeanalizowałem wielkość skoku przy rozłączaniu sprzegła i zdecydowałem się na splanowanie haba o 1 mm, pozwoliło to na zazębienie na 2/3 głębokości zębów haba i bezproblemowe rozłączanie napędu. Przestało strzelać. Nie kombinowałem z żadnymi podkładkami pod zębatki jak tu koledzy na forum. Sprawa bardzo prosta koszt ok 30 zł od 1 szt. W najbliższym czasie planuje splanować też tą w lewym kole aby siły na zębach lepiej się rozkładały a nie tylko na 1/3 zęba. Tak na marginesie oryginalne sprzęgi są bardzo mocno hartowane- tak stwierdził Pan który mi palanował haba. Nie rozumiem tylko dlaczego fabryczne ta zębatka wchodzi tak mało w haba mimo że jest możliwość lepszego zazębienia przy bezproblemowym rozłączaniu.
Bartek700

Re: Profesjonaliści 4x4

Postprzez jarek1984r » 04 gru 2010 16:07:46

witam. przepraszam ze wcześniej się nie przywitałem,ale potrzebowałem szybkiej odpowiedzi i pominąłem pewne punkty regulaminu.zrobię wiec to teraz:
witam wszystkich forumowiczów.
mam kilka pytań. wiem ze na zadane prze zemnie pytania były już odpowiedzi, ale po przeczytaniu tylu postów w tym tematów,, napęd 4x4'' nie wiem już jak się nazywam.i jest wiele niejasności.
1.czy po przełożeniu gałki w położenie 4h z 4l muszę cofać autem(myślę ze cofanie to tylko dla rozłączenia automatów )?
2. prędkość do 100km\h na 4h to z instrukcji czy z praktyki?
3.piszecie ze na 4L jazda do 40-60km\h. co jeśli przekroczę tą prędkość-strzeli napęd przedni
4.piszecie ze przy zmianie kierunku przy automatach należy delikatnie ruszać-to jak czuje ze samochód zaczyna mi zatrzymywać się w zaspie śniegu, to mam wcisnąć hamulec, wrzucić R i delikatnie ruszyć?
przepraszam ze tu o to pytam ale nie mogę zadać tego pytania w temacie, nie wiem czemu.
jarek1984r

Re: Profesjonaliści 4x4

Postprzez brum » 04 gru 2010 16:43:11

1. Nie musisz
2. Z instrukcji
3. Rzadko się jedzie 60 na 4L, bo nie ma takiej potrzeby
4. Tak
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez tomekxxxy » 26 mar 2011 18:59:43

Padają mi automaty,a że nie chce mi się wyłazić z samochodu aby przełączać manuale to szukam nowych automatów . Na allegro nie ma, może ktoś wie gdzie można je nabyć ?
tomekxxxy
Bywalec
Bywalec

Postprzez hirek_gda » 26 mar 2011 21:59:35

nowe niestety tylko w oplu (cena zaporowa)
używane na allegro są
hirek_gda
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez tomekxxxy » 26 mar 2011 23:42:36

Dzięki Hirek, to w takim razie zapodam manuale , wreszcie ruszę :dupa:
tomekxxxy
Bywalec
Bywalec

Postprzez Ogg_v2 » 03 kwi 2011 14:06:28

Dzisiaj był mój pierwszy raz :D Pojechałem na poligon wypróbować Opla w terenie. Co tu dużo mówić :D :D :D Świetna zabawa.
Kupując samochód sprzedawca lojalnie uprzedzał, że sprzęgiełka (automaty) są na wykończeniu. Niby działały, ale nie upalaliśmy w terenie, tylko sprawdziliśmy na polnej drodze. Dzisiaj w poważniejszym terenie w momencie bardzo ciasnych skrętów słychać było z przodu puknięcia i trzaski, to samo przy podjazdach przy dużych obciążeniach. Momentami może traciłem przedni napęd, ale to może być tylko moje wrażenie, bo nie ukrywam jestem nowicjuszem.
Po powrocie na lepszą drogę przeszedłem na sam tylny napęd (nie zapomniałem o cofnięciu). Z przedniego prawego koła zaczęło dochodzić terkotanie. Jeszcze raz zapiąłem napędy i rozłączyłem. Dalej to samo. Wyrzuciłem brata z samochodu, żeby zobaczył, czy półośki się kręcą. Nie kręciły się, więc sprzęgiełka rozłączyły się, z tym, że prawe chyba nie do końca. Dopiero później, już na szosie, terkotanie ucichło. Zjechaliśmy jeszcze raz w teren i po wyjeździe znowu to samo. Później przestało.
Pytanko:
1. Czy warto bawić się w rozbieranie sprzęgiełek i czyszczenie, czy od razu zamówić ręczne chińskie, które jak widzę większość użytkowników chwali.
2. Czy manualne sprzęgiełka od razu zapinają napęd, czy też tak jak automaty wymagają delikatnego ruszenia po załączeniu.
Ogg_v2

Postprzez jrzeuski » 03 kwi 2011 19:51:44

Ogg_v2 napisał(a):1. Czy warto bawić się w rozbieranie sprzęgiełek i czyszczenie, czy od razu zamówić ręczne chińskie, które jak widzę większość użytkowników chwali.
Czyszczenie powinno pomóc
2. Czy manualne sprzęgiełka od razu zapinają napęd, czy też tak jak automaty wymagają delikatnego ruszenia po załączeniu.
Od razu.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez konik » 03 kwi 2011 20:46:32

jrzeuski napisał(a):
Od razu.

Jacku nie masz racji w manualnych sprzęgiełkach tuleja sprzęgająca wciskana jest pomiędzy wielowypusty za pomocą sprężyny, jeżeli wielowypusty nie są względem tulei właściwie ustawione to zasprzęglenie nastąpi dopiero po ruszeniu. Analogicznie w momencie rozsprzęglania jeżeli sprzegiełko jest obciążone czyli np samochód "stoi na biegu" to pomimo przełączenia sprzęgiełka na free rozłączenie wykona sprężyna dopiero po ruszeniu i "zluzowaniu" tulei sprzęgającej.
Oczywiście do prawidłowego rozłączenia nie jest konieczne żadne cofanie.
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5

Postprzez Arni » 03 kwi 2011 21:37:16

Jednak ten ruch kół jest bardzo minimalny żeby wielowypust zaskoczył, wystarczy z 5cm ujechać.
Arni

Postprzez jrzeuski » 04 kwi 2011 09:02:34

Arni napisał(a):wystarczy z 5cm ujechać.
Albo ruszyć ręką półosią skoro i tak już się klęczy przy kole :mrgreen:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Arni » 04 kwi 2011 13:37:36

Też mozna jak sie nie boi zbrudzić :D Ale generalnie tego ruchu delikatnego nie bierze sie pod uwage bo jest zbyt mały aby miał na cokolweik wpływ.
Arni

Postprzez konik » 06 kwi 2011 02:50:09

Nie napisałem czy to jest istotne czy nie, tylko stwierdziłem że nie zawsze manualne sprzęgi spinają i rozpinają napęd "od razu"
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5

Postprzez kardiii5 » 18 maja 2011 09:15:06

witam mam pytanie.chodzi mi o to ze zalozylem manualne sprzegielka a one tak samo jak automaty na skreconych kolach strzelaja jak by mlotem o kowadlo napie :wsciekly: ....podczas jazdy na wprost nic nie strzela. czy to jest normalne?? tak powinno byc??
kardiii5

Postprzez jrzeuski » 18 maja 2011 10:04:45

Nie, przy manualach słychać tylko błoto lądujące na dachu :twisted:

Może to jednak przegub ci strzela? To jest charakterystyczny dźwięk (inny niż sprzęgiełek) i tylko na skręconych kołach.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Arni » 18 maja 2011 17:03:31

Manuale nie mają prawa strzelać .Taki odgłos dawac może kończący sie przegub

Strzela Ci jak masz załączone czy rozłączone sprzęgiełka?
Arni

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu