Witamy !

[B] napęd 4x4

Re: [B] napęd 4x4

Postprzez ali » 09 kwi 2013 17:54:30

Łukasz102 napisał(a):Mój problem z napędami jest taki, że po wciśnięciu guzika załączającego, na przesuwce w przednim moście podciśnienie nie zmienia się, jest tylko z prawej strony, a na lewym wężyku brak ciśnienia lub podciśnienia.
Silniczek przy reduktorze najpierw nie wyłączał, a teraz nie włącza przedniego wału.
Samochód jest bezużyteczny do jazdy w terenie.
Nikt nie potrafi zdiagnozować problemu, elektryk stwierdził, że elektrozaworki sterujące podciśnieniami są w porządku, mechanicznie niby też wszystko jest ok, no a nie jest :?
Czy może ktoś ma pomysł co z tym zrobić? Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Po nitce do kłębka, sprawdzić czy podciśnienie dochodzi do elektrozaworów, potem czy one naprawdę go wypuszczają, i zobaczyć czy dochodzi podciśnienie do mostu.
Jak na tym etapie będzie ok to dopiero można szukać dalej.
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez Łukasz102 » 09 kwi 2013 18:07:55

Podciśnienie na pewno dochodzi do przesuwki na przednim moście na wężyk z prawej strony a jak pisałem na lewym wężyku nie ma nic, i tu rodzi się pytanie dlaczego, czy temu, że jakiś system nie działa czy właśnie ta lewa strona (elektrozaworek i wężyk). Jak to sprawdzić ? Sprawdzałem sterowanie i napięcie jest ok.
Łukasz102
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 5
Pochwały: 1
Województwo: Podlaskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez RudeBoy » 09 kwi 2013 19:20:15

Czujnik w reduktorze na pierwszy ogień do sprawdzenia.
Skoro piszesz, że silnik w reduktorze wcześniej nie rozpinał to może całkiem zdechł i teraz nie zapina przedniego wału. Jak nie zapnie przedniego wału lub czujnik jest uszkodzony to nie pojawi się sygnał dla elektrozaworów aby zapinać półoś.
Zawory sterujące są dwa i działają na przemiennie. przy 2WD 1 otwarty a 2 podaje podciśnienie na siłownik w moście. Przy 4WD 1 podaje podciśnienie a 2 otwarta.

Przypuszczam, że u dobrego mechanika nie byłeś...
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez Łukasz102 » 09 kwi 2013 19:41:25

Ten silnik w reduktorze faktycznie zdechł i był wymieniony. Po wymianie silniczek cały czas załączał napęd z powrotem przy próbie wyłączenia. Mechanik zdjął wężyk z elektrozaworka co poskutkowało rozłączeniem napędu na amen, teraz włączyć się nie da wcale.
U mechanika byłem polecanego, zajmującego się tylko terenówkami, wydawało się że jest ok :? Inni, po nim też nie pomogli, jak na razie.
Łukasz102
Bywalec
Bywalec

Postprzez ali » 09 kwi 2013 19:47:08

Łukasz102 napisał(a):Ten silnik w reduktorze faktycznie zdechł i był wymieniony. Po wymianie silniczek cały czas załączał napęd z powrotem przy próbie wyłączenia. Mechanik zdjął wężyk z elektrozaworka co poskutkowało rozłączeniem napędu na amen, teraz włączyć się nie da wcale.
U mechanika byłem polecanego, zajmującego się tylko terenówkami, wydawało się że jest ok :? Inni, po nim też nie pomogli, jak na razie.

Przecież sam sobie dałes odpowiedź co jest nie tak :niewiem:
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Łukasz102 » 09 kwi 2013 20:08:30

Teoretycznie na mój rozum to reduktor, który działał pomimo rozłączonego przodu, ale od wczoraj, dźwigni już się nie da przestawić w pozycję 4L.
Zmieniło się to ot tak, samo z siebie :niewiem:
No chyba, że ja się już tak zafiksowałem, że czegoś co mam przed nosem nie widzę 8;)
Łukasz102
Bywalec
Bywalec

Postprzez RudeBoy » 09 kwi 2013 20:11:17

tak przedstawiasz sprawę, że my Ci na pewno nie pomożemy...
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Łukasz102 » 09 kwi 2013 20:28:43

Samochód jest od wczoraj u kolejnego mechanika, zobaczę może jemu uda się coś mądrego wymyślić.
Jak nie, to może innymi słowy spróbuję problem przedstawić, bo teraz chyba za silne emocje mną targają, że nie da się mnie zrozumieć :wink:
Łukasz102
Bywalec
Bywalec

Postprzez nightman » 10 kwi 2013 13:59:25

Łukasz102 napisał(a):Podciśnienie na pewno dochodzi do przesuwki na przednim moście na wężyk z prawej strony a jak pisałem na lewym wężyku nie ma nic, i tu rodzi się pytanie dlaczego, czy temu, że jakiś system nie działa czy właśnie ta lewa strona (elektrozaworek i wężyk). Jak to sprawdzić ? Sprawdzałem sterowanie i napięcie jest ok.

Zaworki działają tak jak napisał @rudeboy Zatem jeżeli na prawej stronie masz podciśnienie a na lewej nie to tak ma być jeżeli na zawory nie podajesz elektryki. Po podaniu elektryki oba zaworki łapią w efekcie czego masz teraz z lewej podciśnienie a z prawej nic - następuje przełączenie. Jednak pytanie "czy prądzik na zaworki poszedł poprawnie" daje nam dwie możliwości
a) nie, nie poszedł
b) jest podany
W przypadku "a" obstawiałbym ustrojstwo które zajmuje się dostarczeniem tego dobrodziejstwa lub czymś co generuje informację, że wałek się kreci i można zapinać pierścionek.
W przypadku "b" obstawiam zaworek... albo nie jest "odwrotnym" - ale tutaj by nie działało "od urodzenia", albo jest "padnięty" i nie przełącza.
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez jrzeuski » 10 kwi 2013 14:07:28

nightman napisał(a):W przypadku "b" obstawiam zaworek... albo nie jest "odwrotnym" - ale tutaj by nie działało "od urodzenia", albo jest "padnięty" i nie przełącza.
Zaworki są identyczne, więc wystarczy zamienić miejscami kostki, żeby się przekonać czy działa. Na tej samej zasadzie przełączając jeszcze wężyki z podciśnieniem można wymusić zapięcie napędu. Chyba lepiej unieść maskę i pozamieniać przewody niż machać łopatą czy biegać po traktor? :roll:

PS. No i co komu przeszkadzały czysto mechaniczne rozwiązanie dołączania napędu? W A dopóki się coś nie złamie, to napęd jest do dyspozycji.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez RudeBoy » 10 kwi 2013 14:37:48

jrzeuski napisał(a):
PS. No i co komu przeszkadzały czysto mechaniczne rozwiązanie dołączania napędu? W A dopóki się coś nie złamie, to napęd jest do dyspozycji.

Wszystko ma niestety soje wady i zalety...
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez nightman » 10 kwi 2013 15:51:42

jrzeuski napisał(a):Zaworki są identyczne

Które są identyczne? Jak masz na myśli dwa zaworki od podciśnienia sterującego mostem to obawiam się że opowiadasz pierdoły bo są różne. Jeden przepuszcza podciśnienie jak ma napięcie a drugi przepuszcza jak napięcie mu odłączysz... :evil:

jrzeuski napisał(a):PS. No i co komu przeszkadzały czysto mechaniczne rozwiązanie dołączania napędu? W A dopóki się coś nie złamie, to napęd jest do dyspozycji.

Demonizujesz... ojjj demonizujesz... wprawdzie to kwestia gustu, ale strzelanie automatów czy bieganie tam i powrót by załączyć manuale zdecydowanie denerwuje. Ja tam wolę dopinany pneumatycznie. W dodatku tryb tryb 2L sprawuje się w korkach wyśmienicie.
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez jrzeuski » 10 kwi 2013 15:59:14

nightman napisał(a):

Które są identyczne? Jak masz na myśli dwa zaworki od podciśnienia sterującego mostem to obawiam się że opowiadasz pierdoły bo są różne. Jeden przepuszcza podciśnienie jak ma napięcie a drugi przepuszcza jak napięcie mu odłączysz... :evil:
Pewien jesteś? To jakim cudem u Konara właśnie w ten sposób sprawdzałem czy przesuwka na półosi działa?
jrzeuski napisał(a):PS. No i co komu przeszkadzały czysto mechaniczne rozwiązanie dołączania napędu? W A dopóki się coś nie złamie, to napęd jest do dyspozycji.

Demonizujesz... ojjj demonizujesz... wprawdzie to kwestia gustu, ale strzelanie automatów czy bieganie tam i powrót by załączyć manuale zdecydowanie denerwuje. Ja tam wolę dopinany pneumatycznie. W dodatku tryb tryb 2L sprawuje się w korkach wyśmienicie.
Taaa, powiedz komuś kto ma fabryczną B, żeby sobie włączył 2L...
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez RudeBoy » 10 kwi 2013 16:01:25

nightman napisał(a):

Ależ są identyczne. Zaowry mają po trzy króćce działające na zasadzie przełączania więc cała idea zrealizowana jest poprzez odpowiednie podpięcie przewodów ciśnieniowych.

nightman napisał(a):Demonizujesz... ojjj demonizujesz... wprawdzie to kwestia gustu, ale strzelanie automatów czy bieganie tam i powrót by załączyć manuale zdecydowanie denerwuje. Ja tam wolę dopinany pneumatycznie. W dodatku tryb tryb 2L sprawuje się w korkach wyśmienicie.

Tyle, że we Frocie B nie ma możliwości jazdy na 2L
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez ali » 10 kwi 2013 16:01:53

jrzeuski napisał(a):Taaa, powiedz komuś kto ma fabryczną B, żeby sobie włączył 2L...

Jak sie uda to na zlot bede miał tak w fabrycznej, bo fajnie sie manewruje na reduktorze po parkingach :)
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 10 kwi 2013 16:11:38

Nie analizowałem schematów, ale to powinna być kwestia ucięcia jednego przewodu :roll:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez RudeBoy » 10 kwi 2013 16:12:40

jrzeuski napisał(a):Nie analizowałem schematów, ale to powinna być kwestia ucięcia jednego przewodu :roll:

No nie tak prosto ale do zrobienia...
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 10 kwi 2013 16:13:33

RudeBoy napisał(a):
nightman napisał(a):

Ależ są identyczne. Zaowry mają po trzy króćce działające na zasadzie przełączania więc cała idea zrealizowana jest poprzez odpowiednie podpięcie przewodów ciśnieniowych.
A mógł dalej wierzyć, że dobrze sobie wszczepił bebechy od B... ;-)

-- Dodano 10/04/2013 16:14 --

RudeBoy napisał(a):
jrzeuski napisał(a):Nie analizowałem schematów, ale to powinna być kwestia ucięcia jednego przewodu :roll:
No nie tak prosto ale do zrobienia...
A co jeszcze blokuje dźwignię reduktora?
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez RudeBoy » 10 kwi 2013 16:34:42

Dźwignia jest blokowana mechanicznie. Jak się wał przedni zapnie wtedy można ją przestawić.

Choć... może faktycznie starczy ciachnąć jeden przewód znaczy się trza by tam włącznik dać. Popatrzę sobie w te schematy wieczorem...
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez ali » 10 kwi 2013 16:40:26

RudeBoy napisał(a):Dźwignia jest blokowana mechanicznie. Jak się wał przedni zapnie wtedy można ją przestawić.

Choć... może faktycznie starczy ciachnąć jeden przewód znaczy się trza by tam włącznik dać. Popatrzę sobie w te schematy wieczorem...

:)

A wracając do zaworów to powiem Wam że nie sa identyczne, nawet bardzo różne
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu