Witamy !

[A] Sprzęgi automatyczne

Re: sprzegiełka automatyczne

Postprzez JJKILLER » 02 kwi 2010 01:39:50

Arni napisał(a):...
1. jak zaczynam jechać do tyłu mając włączone 4h, to sprzęgiełka na moment sie rozłanczają i znów łapią?
2. Czy w związku z tym jest niewskazane cofanie na włączonym 4h do tyłu i poźniej spowrotem do przodu?
3. Czy podczas hamowania silnikiem w trybie 4h będą rozłączać sie sprzęgiełka? Jeśli tak, to ponowne dodanie gazu spowoduje ich załączenie z powrotem - jak mniemam z bardzo donośnym stukiem?...

AD1. Tak.
Jeśli masz załączony napęd 4H lub 4L i jechałeś do przodu, to po zatrzymaniu się i ruszeniu do tyłu sprzęgiełka rozłączą się i załączą ponownie po ok 1m, do jazdy wstecznej. Tak samo po zatrzymaniu się z wstecznego i ruszeniu do przodu też się rozłączą i po ok metrze załączą ponownie. I tak powinno być, jeśli natomiast chcesz całkowicie wyłączyć napęd na przednie koła to zatrzymujesz się, dajesz wajchę na 2H i ruszasz ok 0,5 - 1m w kierunku przeciwnym niż ostatni (np. jeśli jechałeś 4H lub 4L do przodu to rozłączasz ruszając do tyłu, jeśli jechałeś do tyłu to rozłączasz do przodu.

AD2. Nie
Patrz AD1.

AD3.Nie
Hamowanie silnikiem nie ma wpływu na załączanie się lub rozłączanie sprzęgiełek. Sprzęgiełka załączają się i rozłączają poprzez obrót koła. Metaliczny stuk jest jakby potwierdzeniem że sprzęgiełka zostały załączone lub rozłączone. Jeśli ten stuk jest naprawdę Bardzo głośny to odkręć dekielki na sprzęgiełkach i sprawdź, czy któryś segerek blokujący sprzęgiełka nie spadł i sprzęgiełko nie tłucze w ząbki na obudowie przy załączaniu. Głośne uderzenie (ale to już bardziej chrobotanie) może wystąpić przy próbie załączenia 4H podczas jazdy, i można się wtedy pozbawić sprawnych automatów.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez szymon.ha » 02 kwi 2010 07:23:34

Ale uderzenie występuje jeśli się szybko rusza, tym bardziej jeśli trzeba rozbujać auto przód tył, po prostu jest takie szarpnięcie jak załączą się, a im więcej gazu tym mocniejsze.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Arni » 02 kwi 2010 09:56:43

Dziękuję za rzeczową odpowiedz.
U mnie własnie było tak, że po zatrzymaniu sie z jazdy wstecznej, ruszyłem do przodu na wiekszym gazie żeby auto sie wygrzebało i stąd ten stuk był głosny , gdyz przyspieszyłem z miejsca dosc dynamicznie. Bede to miał na uwadze podczas następnych jazd. Pozdrawiam!

PS. dekielki odkręce po świętach i sprawdze segery, poki co nie przewiduję jazdy terenowej przez weekend :)
Arni

Postprzez JJKILLER » 02 kwi 2010 10:38:08

Arni napisał(a):...dekielki odkręce po świętach i sprawdze segery...

Jak będziesz sprawdzał segerki to od razu sprawdź sobie czy sprzęgiełka masz dobrze ustawione (fotka i opis były na wcześniejszych stronach, oraz sprawdź czy nie masz żadnych luzów na osi, i czy gumy na przegubach masz całe. nie mają się one nijak do sprzęgiełek ale warto co jakiś czas zerknąć na nie, bo jak pękną i to przeoczysz to przeguby sobie zniszczysz.

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Arni » 02 kwi 2010 11:52:38

Gumy mam w bdb. stanie. Po świętach jeszcze dostane krzyżak do wału bo musze jeden zmienić i przy okazji przejrzę to co napisałeś. Dzieki !
Arni

Postprzez brum » 02 kwi 2010 13:21:07

Możesz też w czasie jazdy dać na z 4H na 2H i jechać dalej a nie cofać specjalnie. Sprzęgiełka się rozłączą przy pierwszym cofnięciu. Ja tak robię zawsze bo mi się cofać nie chce :D
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez JJKILLER » 02 kwi 2010 22:36:08

brum napisał(a):Możesz też w czasie jazdy dać z 4H na 2H i jechać dalej a nie cofać specjalnie. Sprzęgiełka się rozłączą przy pierwszym cofnięciu. Ja tak robię zawsze bo mi się cofać nie chce :D

brum ma rację, można :) Ale odwrotnie to raczej bym odradzał (z 2h na 4h podczas jazdy) :? :twisted:

A swoją drogą brum, przedni most to chyba nie ma mechanizmu różnicowego..., czy ma :?:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez brum » 02 kwi 2010 22:51:27

JJKILLER napisał(a):A swoją drogą brum, przedni most to chyba nie ma mechanizmu różnicowego..., czy ma

A jak niby może go nie mieć? każda oś musi mieć mechanizm różnicowy.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez oposs » 03 kwi 2010 06:10:35

brum napisał(a):każda oś musi mieć mechanizm różn

Zaraz tam kazda... :mrgreen:
JJKILLER napisał(a):przedni most to chyba nie ma mechanizmu różnicowego

Mozesz przyblizyc szczegoly rozwiazania przekazywania napedu
oposs
Moderator
Moderator

Pochwały: 4

Postprzez JJKILLER » 03 kwi 2010 20:08:46

Zapytałem bo nie byłem pewny biorąc pod uwagę indywidualność Frotki :wink: , wiem że na pewno nie ma między mostowego.

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez wikked » 03 kwi 2010 20:38:05

JJKILLER napisał(a):.... przedni most to chyba nie ma mechanizmu różnicowego..., czy ma :?:

Masakra!! :roll:
wikked

Postprzez JJKILLER » 04 kwi 2010 00:24:40

wikked napisał(a):
JJKILLER napisał(a):.... przedni most to chyba nie ma mechanizmu różnicowego..., czy ma :?:

Masakra!! :roll:

Wiktor, nie zrozum mnie źle ale zachowujesz się jakbyś już w przedszkolu wiedział wszystko o wszystkim i jeśli ktoś choćby pewności nie miał to jest to dla Ciebie masakra bo przecież nie dorównuje wiedzą Tobie. Ja jestem tylko szarym tramwajarzem, informatykiem, pilotem (bez uprawnień), i fotografem lotniczym, więc moja wiedza nawet w połowie nie dorównuje Twojej, i dlatego jeśli nie jestem czegoś pewien lub czegoś nie wiem to pytam lub szukam informacji w taki lub inny sposób.

Gwoli ścisłości, pytałem o przedni most ponieważ nie do końca rozumiem że skoro posiada mechanizm różnicowy to po załączeniu 4H i skręcaniu na czarnym znosi przód i przy ruszaniu na skręconych kołach zewnętrzne koło podhamowuje, chyba mechanizm różnicowy powinien niwelować różnice prędkości kół tej samej osi
http://instrukcja.pl/i/dyferencjal_mechanizm_roznicowy_zasada_dzialania
a zachowuje się jakby tej różnicy nie niwelował.
I jakie w takiej sytuacji miałby zadanie między osiowy mechanizm różnicowy gdyby Frocia go posiadała :?:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez brum » 04 kwi 2010 09:33:16

JJKILLER napisał(a):I jakie w takiej sytuacji miałby zadanie między osiowy mechanizm różnicowy gdyby Frocia go posiadała

Taki że byś mógł jeździć 4x4 po czarnym i też taki że jak byś jednym kołem stanął na lodzie to byś nie ruszył bo napęd by szedł na to jedno koło dzięki mechanizmom różnicowym.
We Frocie go nie ma i dlatego nie można jeździć po czarnym i dlatego blokuję koło itd zaletą napędu we Frocie jak i w większości terenówek bo maja identyczny napęd tzw na sztywno, jest to że zawsze są napędzane dwa koła np. jedna strona przód i tył gdy druga jest wklejona. Jeśli ma się między osiowy jak np Discovery i pojedziesz w teren to musisz go zblokować czyli wtedy napęd idzie tak jak we Frotce na sztywno i nie można już jeździć po czarnym.
Mechanizm różnicowy przekazuje napęd zawsze na koło które ma lżej jeśli kręcą się oba koła to opór jest identyczny na obu kołach.

Zresztą było już o tym, poczytaj i się dowiesz o prędkościach obrotowych kół w zakręcie.

Autor postu otrzymał pochwałę
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez JJKILLER » 04 kwi 2010 13:46:15

O, i to jest konkretna odpowiedź na moje pytanie :>:
Nie potrafiłem sobie tego jakoś zobrazować bo na tylnym moście koła kręcą się tak samo, nawet jak jedno stoi na lodzie :oops:

ps. to może przenieść te "mosty" do odpowiedniego działu żeby nie kolidowały ze sprzęgiełkami :?: :wink:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez szymon.ha » 04 kwi 2010 17:06:09

Ja mam takie pytanie, ostatnio wyczyściłem sprzęgiełka, zęby w nich wyglądały dość dobrze, ale nadal strzela lewe koło oczywiście na 4x4, znaczy jeśli jadę prosto przód czy tył to nie, ale jeśli zaczynam skręcać koła to wtedy zaczyna strzelać, więc co to będzie? Sprzęgiełka czy coś z przegubami?
szymon.ha
Diler

Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez brum » 04 kwi 2010 20:55:18

JJKILLER napisał(a):Nie potrafiłem sobie tego jakoś zobrazować bo na tylnym moście koła kręcą się tak samo, nawet jak jedno stoi na lodzie

To znaczy że LSD działa a jak go nie ma to koła mają tą samą przyczepność.

szymon.ha napisał(a):Ja mam takie pytanie, ostatnio wyczyściłem sprzęgiełka, zęby w nich wyglądały dość dobrze, ale nadal strzela lewe koło oczywiście na 4x4, znaczy jeśli jadę prosto przód czy tył to nie, ale jeśli zaczynam skręcać koła to wtedy zaczyna strzelać, więc co to będzie? Sprzęgiełka czy coś z przegubami?

Jak sprzęgiełka strzelają to odrazu można poznać że to one przegub ma inny dzwięk. Zdejmij dekiel sprzegiełka i zobacz jak się zazębiają zęby. oczywiście korpus musi być założony.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez JJKILLER » 04 kwi 2010 23:27:15

brum napisał(a):
JJKILLER napisał(a):Nie potrafiłem sobie tego jakoś zobrazować bo na tylnym moście koła kręcą się tak samo, nawet jak jedno stoi na lodzie

To znaczy że LSD działa a jak go nie ma to koła mają tą samą przyczepność.

Paweł Amor poradził mi kiedyś żeby sprawdzić w taki sposób: napęd 2H, jedno tylne koło na lewarku do góry (lekko nad ziemię) i powoli ruszyć do przodu. jak zjedzie z lewarka to LSD jest. Zjechał :>:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez wikked » 04 kwi 2010 23:30:40

a gdybym ja Ci radził to podniósłbym jedno koło wrzucił luz i pokręcił to w powietrzu. Jak ukręcisz to nie ma jak nie ukręcisz to jest.
wikked

Postprzez JJKILLER » 04 kwi 2010 23:38:52

wikked napisał(a):a gdybym ja Ci radził to podniósłbym jedno koło wrzucił luz i pokręcił to w powietrzu. Jak ukręcisz to nie ma jak nie ukręcisz to jest.

Rozumiem że to dlatego że przy sprawnym LSD nawet bez załączonego napędu sam mechanizm LSD będzie ograniczał tą różnice prędkości kół.
Dobrze rozumuje :?:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik