Witamy !

[A] Pedał sprzęgła w podłodze

Re: Pedał sprzęgła w podłodze

Postprzez rochas » 29 mar 2012 19:30:24

dzięki ;) czyli przeinwestowałem, kupując używany ledwo żywy wysprzęglik ;)
pozdro!!!
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 22
Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez WoJ-CiE » 29 mar 2012 21:34:02

Może ktoś potwierdzić, czy te rozmiary zestawów naprawczych do Frontery A 2.2i są prawidłowe: pompy sprzęgła - 15,9mm, wysprzęglika - 22,2mm ?
WoJ-CiE

Postprzez sylwian70 » 30 mar 2012 12:56:32

WoJ-CiE napisał(a):Może ktoś potwierdzić, czy te rozmiary zestawów naprawczych do Frontery A 2.2i są prawidłowe: pompy sprzęgła - 15,9mm, wysprzęglika - 22,2mm ?

wysprzęglik na pewno 22mm :>: ale coś mi się zdaje ze średnica tłoczka pompy sprzęgła to 19mm.
sylwian70

Re: wysprzęglik

Postprzez WoJ-CiE » 25 kwi 2012 20:48:23

Czy gumowa osłona dźwigni, którą porusza wysprzęglik, jest z zewnątrz bezkolizyjnie zdejmowalna? Strasznie mi ta dźwignia skrzypi przy wciskaniu sprzęgła, więc chcę zajrzeć pod gumę, a nie chcę czegoś uszkodzić przy zdejmowaniu. Chodzi mi o dźwignię prostopadłą do wysprzęglika, w którą wchodzi ten ruchomy bolec z wysprzęglika.
WoJ-CiE

Postprzez rochas » 25 kwi 2012 22:28:56

ta harmonijka gumowa?? jeśli to o tą Ci chodzi to jak najbardziej :) jest "syfoochronna" jak były wcześniej jakieś wycieki albo uszkodzenia zewnętrzne to może mieć osłabioną powierzchnię = delikatnie :) bez ostrych narzędzi :)
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez WoJ-CiE » 26 kwi 2012 06:19:07

No właśnie nie o tej gumie pisałem, ta guma nie jest częścią wysprzęglika, siedzi w skrzyni biegów i osłania dźwignię, którą porusza wysprzęglik. Widać ją na schemacie z poprzedniej strony (kolor zielony, to ta dźwignia mi skrzypi):
Obrazek
WoJ-CiE

Postprzez jrzeuski » 26 kwi 2012 07:41:11

Wyciągaj ją śmiało. Ma gruby kołnierz, więc ciężko ją potem z powrotem założyć, ale zdejmuje się łatwo podważając szerokim śrubokrętem. Niedawno ją wymieniałem, bo miałem podartą i błoto się lało szerokim strumieniem do sprzęgła. Teraz jest dużo lepiej. Jak się ją zsunie (lub zdejmie całkowicie), to nawet fotkę sprzęgła można strzelić ;-)
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez WoJ-CiE » 26 kwi 2012 15:22:18

O to mi chodziło, dzięki za info.

Gdyby ktoś znał źródło, gdzie można kupić taką gumę łapy sprzęgła, to chętnie skorzystam - moja jest popękana i warto będzie ją wymienić.
WoJ-CiE

Postprzez jrzeuski » 28 kwi 2012 21:32:38

WoJ-CiE napisał(a):Gdyby ktoś znał źródło, gdzie można kupić taką gumę łapy sprzęgła, to chętnie skorzystam - moja jest popękana i warto będzie ją wymienić.
Ja kupiłem od Sebola. Jak nówka.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez WoJ-CiE » 29 kwi 2012 16:32:01

Ja już też :D

Co do zestawów naprawczych AUTOFREN to rzeczywiście pompa sprzęgła - 19mm, wysprzęglik - 22,2mm, czyli odpowiednio zestaw D1473 (a nie jak podają niektóre sklepy D1473 15,9mm) i D3327. Oba dostępne i chyba najtańsze w Inter Cars.
WoJ-CiE

Postprzez rochas » 06 maja 2012 17:53:18

WoJ-CiE napisał(a):Ja już też :D

Co do zestawów naprawczych AUTOFREN to rzeczywiście pompa sprzęgła - 19mm, wysprzęglik - 22,2mm, czyli odpowiednio zestaw D1473 (a nie jak podają niektóre sklepy D1473 15,9mm) i D3327. Oba dostępne i chyba najtańsze w Inter Cars.

widzę jakieś jasne ślady pod autem i sprzęgło zaczyna skrzypieć chyba znowu za chwilkę się coś zacznie .... widzę ile kosztują nowe i stare wysprzęgliki na allegro .... masakra!!!! :killer:
ma ktoś namiary na nowe zestawy naprawcze w rozsądnych cenach ?? do wysprzęglika i do pompy ??? do 2,0 8V ???
proszę o linki !!!
z góry dzięki pozdro
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez Kozak » 25 wrz 2012 06:43:21

Wszyscy piszą o zestawach naprawczych do A, czy ktoś może regenerował sobie wysprzęglik w B silnik benzyna 2,2. Czy to będzie też ten zestaw autofrenu D3327. Próbuję jeszcze zorganizować nowy wysprzęglik, ale obdzwoniłem prawie wszystko w mazowieckim i nic, a potrzebuję naprawić dziś bo jutro daleki wyjazd. Co do samego zestawu naprawczego i jego montażu, to może ktoś z doświadczonych w temacie forumowiczów mógłby podpowiedzieć co w trakcie takiej robótki może się niechcianego przytrafić (ukręcenie śrub, uszkodzenie przewodu). Chcę przed południem skompletować wszystko co mi będzie potrzebne (potem mogę nie mieć drugiego auta aby coś dokupić, a Froteczka już ma sucho w hydraulice sprzęgła). Będę wdzięczny za każdą informację.
Kozak

Postprzez rochas » 25 wrz 2012 07:54:13

Kozak napisał(a):Wszyscy piszą o zestawach naprawczych do A, czy ktoś może regenerował sobie wysprzęglik w B silnik benzyna 2,2. Czy to będzie też ten zestaw autofrenu D3327. Próbuję jeszcze zorganizować nowy wysprzęglik, ale obdzwoniłem prawie wszystko w mazowieckim i nic, a potrzebuję naprawić dziś bo jutro daleki wyjazd. Co do samego zestawu naprawczego i jego montażu, to może ktoś z doświadczonych w temacie forumowiczów mógłby podpowiedzieć co w trakcie takiej robótki może się niechcianego przytrafić (ukręcenie śrub, uszkodzenie przewodu). Chcę przed południem skompletować wszystko co mi będzie potrzebne (potem mogę nie mieć drugiego auta aby coś dokupić, a Froteczka już ma sucho w hydraulice sprzęgła). Będę wdzięczny za każdą informację.

ja kombinowałem przed wymontowaniem wysprzęglika na "macajewa" coś rozsądnego kupić ale po kolei :
1 w sklepie skatalogowali mi jeden zestaw okazało się że nie pasuje ... mimo że były dwa rozmiary gumek głównych znaczy 19mm i 22mm
2 po wymontowaniu wysprzęglika okazało się, że moja FROCIA A (z końcówki produkcji lipiec '98) ma wysprzęglik i pompę od FROCI B :)
3 domówiłem kolejny zestaw, który na bank miał pasować... też okazało się ze nie wszystko do końca (już nie pamiętam które gumki okazały się niepasujące)
W SUMIE JEDNAK, Z DWÓCH ZESTAWÓW MECHANIKATOREK ZŁOŻYŁ JEDEN SZCZELNY PUKI CO ZESTAW
(PODAJĘ NUMERY KATALOGOWE D3327, D3488) te są prawdopodobnie do wysprzeglika a te raczej do pompy sprzęgłowej(D1472, I FIRMY "ERT" 200340/205,523)
te z "D" są AUTOFREN u mnie koszt 1 zestawu około 30zł (na małym zadupiu)
pozdrawiam Paweł

Autor postu otrzymał pochwałę
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez jolania » 01 lis 2012 09:32:09

Witam frotka jeżdżę od 2 lat, wczoraj zapadł się pedał sprzęgła . pytanie. :hilift: :hilift: :hilift:
-jak z dostepem do czesci w tym temacie
Frontera B sport disel 2,2 dti 1998r
mieszkam niedaleko wrocka
jeszcze nie wiem dokładnie co padło dopiero mechanik da mi znac :hilift: :hilift:
jolania

Postprzez RudeBoy » 01 lis 2012 12:14:21

jolania napisał(a):Witam frotka jeżdżę od 2 lat, wczoraj zapadł się pedał sprzęgła . pytanie. :hilift: :hilift: :hilift:
-jak z dostepem do czesci w tym temacie
Frontera B sport disel 2,2 dti 1998r
mieszkam niedaleko wrocka
jeszcze nie wiem dokładnie co padło dopiero mechanik da mi znac :hilift: :hilift:

Nie ma problemów z częściami zarówno nowymi jak i używanymi. Ceny niektórych nowych mogą porażać.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez eric » 19 paź 2015 08:58:07

Kozak napisał(a):.. moja FROCIA A (z końcówki produkcji lipiec '98) ma wysprzęglik i pompę od FROCI B :)

Faktycznie w katalogu jest kuku. W rzeczywistości A 97 ma pompe 3/4 (średnica 19mm) i pasuje AUTOFREN SEINSA D1472 / FRENKIT 419035
Obrazek
Obrazek
Obrazek
... jakieś śrubki mnie powypadały teraz ...
eric
Moderator
Moderator

Obrazki: 48
Pochwały: 11
Województwo: Małopolskie

Poprzednia strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu