Witamy !

[A] Elastyczny łącznik wału napedowego, podpora wału

Postprzez Elektro001 » 05 gru 2007 23:13:22

sla.wa napisał(a):Witajcie właśnie mam coś takiego do wymiany tylko mechanik powiedział, że to się nazywa „elastyczny przegub wału „ posiadam frotke 2,3td z 93 r i nie mogę nigdzie tego dostać wiec jak macie jakieś doświadczenie i wiadomości to podzielcie się nimi pozdrawiam sla.wa

www.tedgum.pl/
Elektro001

Postprzez jack » 06 gru 2007 11:22:54

a ile Ci powiedział z wymiane???
Jest dzecinnie prosta-pare śrub pod auto wejdziesz nawet bez kanału[choć wygodniej z]
Tu masz namiary na allegro http://moto.allegro.pl/item275876955_fo ... owego.html
to jest od tranzita pasuje do froty,średnica 45mm.
ja zamówie u kolegi w sklepie coś o.k 65zł.
do tego jeszcze simering na wał w miejscu połaczenia ze skrzynia biegów.
Co ciekawe to ze tak mi sie zatarło łozysko ze urało gumę i strasznie sie tłukło-nie dało sie dalej jechac.Myslałem ze to most.
Ciekawe czym mnie jeszcze frotka zakoczy???
pozdro.jack
jack

Postprzez sla.wa » 06 gru 2007 23:05:38

Dzięki Elektro001 za linkę właśnie sobie zamówiłem WAŁ KARDANA jej koszt to 140 zł będzie za dwa trzy dni fajna strona polecam www.tedgum.pl/
sla.wa

Postprzez TATAR » 07 gru 2007 19:26:11

jack napisał(a):a ile Ci powiedział z wymiane???
Jest dzecinnie prosta-pare śrub pod auto wejdziesz nawet bez kanału[choć wygodniej z]
Tu masz namiary na allegro http://moto.allegro.pl/item275876955_fo ... owego.html
to jest od tranzita pasuje do froty,średnica 45mm.
ja zamówie u kolegi w sklepie coś o.k 65zł.
do tego jeszcze simering na wał w miejscu połaczenia ze skrzynia biegów.
Co ciekawe to ze tak mi sie zatarło łozysko ze urało gumę i strasznie sie tłukło-nie dało sie dalej jechac.Myslałem ze to most.
Ciekawe czym mnie jeszcze frotka zakoczy???
pozdro.jack

Jack to nie tłumik drgan tylko podpora wału :wink:
Prezes
Prezes

Pochwały: 3
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez jack » 07 gru 2007 22:15:11

Niestety za dobrze by było.Wczoraj brachol[machanik!!!] zaczął sciagac i przegub kardana z wału tak skutecznie ze rozwalił łozysko igiełkowe-a dokładnie dwa.
Dzisaj odwiedziłem serwis opla nie przewidują zmiany łozyska,nawet wymiany przegubu kardana[ten pomiedzy krótkim a długim wałem].
Jedynie cały kompletny wał-bagatelka 5000zł z groszami.
Jak by tego było mało zgubiłem ten koniec wału który wchodzi na wieloklin od reduktora.
Prawdopodobnie czeka mie wymiana całego wału[jak znajde ta końcówke z wieloklinem]
niech to szlak.
pozdro.jack
jack

łożyska

Postprzez duchu » 07 gru 2007 23:41:32

Jack poszukaj podobnych łozysk potrzebne sa rozmiary moze w precyzyjnych częściach od maszyn rolniczych, moze coś dobjerzesz
Pozdro
duchu

Postprzez TATAR » 08 gru 2007 20:28:13

co do wału to sprubuj na www.frontera.pl lub po innych adresach na tej stronce :wink:
Prezes
Prezes

Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Leon » 09 gru 2007 16:54:00

Też wymieniłem (element łaczący krótki wał z długim) czy jak kto woli "elastyczny przegub wału „ ja kupiłem z opla omegi B pasuje idealnie i cena 50zł.
Leon

Postprzez jack » 13 gru 2007 00:34:25

Dałem za wygraną dzisaj kupiłem cały kompletny wał za jedyne 300zł ,z flanszą ktora zgubiłem.Mam nadzieje ze troche pochodzi!!!???
pozdro.jack
PS.w niedziele rozmawiałem z kolega[ Andrzej Godula] tez ma frotkr któtką.Tez wymienił wał po tym jak na hamowni rokrecił go do 200km/h i sie rozleciał-ciekwe co?
jack

Postprzez KOBZI » 13 gru 2007 09:05:53

ano on ma możliwości :) kiedyś z tego co pamiętam robił ata do sportu
między innymi CC

pzdr
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 1
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Przegób

Postprzez duchu » 02 sty 2008 23:23:46

No i po przegubie - od Omegi wytrzynał całe dwa tygodnie - kupiłem nastepny i zakaz wiazdu w teren :(
Dobra podruba z zbrojeniem 180 zł wytrzymała 8miesięcy- ale mało dawałem czadu.
Podrub od Omegi rozwaliłem 2 sztuki - średnia życia części to dwa wypady

Najlepszy był orginał ale niestety dowiadywałem się o cenę 780 zł :idea:

Ale UWAGA Jest szansa Tedgum dorabia na zamówienie przegub do frotki z pasów transmisyjnych ( z tych materiałów są robione przeguby do ciężkich maszyn budowlanych) Moi kolesie dorabiali sobie specjalnie takie przeguby właśnie z pasów transmisyjnych i już około 5 lat maja spokój
Cena sztuka 150 netto

Wnioski
Niewarto kupować zamienników do Omegi jak już to odrazu trzy na zapas bo nie znacie dnia ani godziny kiedy padnie .
Pozdo
duchu

średnica łożyska podpory wału

Postprzez foxxiak » 23 wrz 2008 20:04:14

Pytanie - jaka jest średnica wewnętrzna łożyska podpory wału do A Long 2,2i 98' - podobno łozysko pasuje od transita ale są dwie średnice - 30 i 45mm
foxxiak

Re: średnica łożyska podpory wału

Postprzez foxxiak » 27 wrz 2008 19:35:17

już wiem - 45mm - wkrótce naprawa, niedlugo zdam relacje czy wszystko pasuje
foxxiak

Postprzez foxxiak » 07 paź 2008 19:38:53

juz po naprawie - wszystko gra i buczy, cena calej podpory walu do transita 50-150pln, trzeba tylko wywiercic dwa nowe otwory w obudowie lozyska do mocowania do auta (inny rozstaw srub) - to sie nazywa oszczednosc (cena lozyska podpory walu do froty podobno 400-500pln)
foxxiak

Postprzez Fazi » 07 paź 2008 20:26:42

Ty samowystarczalny jesteś - po co Ci forum :mrgreen:
telefon ** 503 588 503 ** lub fazi@post.pl................... PRIV czytam sporadycznie, wolę mail !!!
Fazi
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez foxxiak » 08 paź 2008 07:49:10

:lol: co zrobic, nie chca ze mna gadac to chociaz sam do siebie popisze :wink:
foxxiak

Postprzez Elektro001 » 14 lis 2008 22:47:44

Wczoraj identyczną operację robiłem. Nie mogłem dostać podpory do frotki to kupiłem od transita. Przeróbka niewielka, a jaka oszczędność (55 PLN podpora do Transita).
Elektro001

Postprzez foxxiak » 10 mar 2009 09:17:41

temat łożyska podpory wału powraca :? rozsypało się na ostatnim wyjeździe pod Poznaniem i tu powstaje pytanie: pan mechanik twierdzi, że trzeba wyważać wał przy operacji wymiany tego łożyska, ale poprzedni pan mechanik nic takiego nie robił przy wymianie - i jak to w końcu jest, wyważanie jest konieczne?

Swoją drogą, trochę dziwne że zachaczyłem podporą na oponach 31", a nikomu innemu (nawet na oponach 29") nic się nie stało :?: może te łożyska od transita są jakieś trefne, w sensie, mało wytrzymałe? A może właśnie brak wyważenia wału spowodował że łożysko się rozsypało?
foxxiak

Re: Gumowy tłumik drgan wału napedowego

Postprzez stashek » 01 kwi 2009 14:59:01

tez przymierzam sie do wymiany. czy te od transita sa warte czegos czy tak jak te podroby od omegi a jeden wypad ? ja potrzebuje przejechac 20kkm bez napraw w miedzyczasie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
stashek

Re: Gumowy tłumik drgan wału napedowego

Postprzez Artus » 03 kwi 2009 09:02:03

TATAR napisał(a):Witam musiałem wymienić taki element w oplu jak zwykle wołali dziwne sumy ( 370zł ) dopasowałem go z zmienników do forda transita rocznik 90m chodzi bez problemów :D

Z każdej wersji Transita pasuje?
I znów mam Fronterę :)
Artus
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu