Witamy ! |
---|
|
Andy napisał(a):Co do dokręcania - zrobiłem sobie narzędzie. Płaskownik (ok 10 x 30 mm) z otworami którymi przykręcam go do flanszy (trzeba jeszcze było go podpiłować aby nie uniemożliwiał dostępu do nakrętki flanszy). Przykręcam toto do flanszy, drugi koniec zapieram o krawędź kanału, lub gdzieś o ramę (sam sobie zobaczysz gdzie najlepiej). Mogę na chomika wrzucić foto jeżeli opis jest niejasny.
jrzeuski napisał(a):Dziś zauważyłem, że mam jeszcze jeden problem: coś cicho wyje, ale tylko jak dodaję gazu. Przy hamowaniu silnikiem albo jeździe na luzie jest cisza. Zaczyna być to słychać tak od 50km/h. Pierwsza myśl: tylny most. Druga, że niekoniecznie, bo wydaje mi się, że dźwięk dochodzi bardziej z przodu. Ze skrzyni (wieczorem sprawdzę poziom oleju) lub silnika (panewki, łapy?). Przedni napęd wyłączony (skrzynia na 2H a sprzęgiełka rozpięte), więc to nie on. Do tego nie słychać tego na zewnątrz przez otwarte okno. Tylko w kabinie. Dźwięk nie narasta wraz z prędkością a przy ok. 80km/h zagłusza go szum opon MT. Słychać go tylko na 4 i 5 biegu, bo na 3 silnik zagłusza przy tej prędkości. Jakieś pomysły?
Andy napisał(a):wciąż poszukuję dobrej dokumentacji mostu, ale niestety jedna wielkaNawet forum nie jest tu pomocne...
Mam opis, jak dobierać podkładki, tyle że ich sprowadzenie unieruchomi mnie na parę dni/tygodni a auto mam w ciągłym biegu.
Próbowałem tego, ale tak jak już wspomniał Andy śruby zaczęły się wyginać. Dobrze, że nie użyłem oryginalnych tylko zwykłe M8 8.8. A może za mocno dokręcałem? Wyliczyłem, że ważąc 85kg muszę się uwiesić na kluczu w odległości 30cm od środka śruby (85 kg * 10 m/s2 *X m = 250 kg*m2/s2 = 250 Nm, X = 0,3m). Dobrze kombinuję? Klucza dynamometrycznego nie mam.konik napisał(a):Jacek do dokręcenia czy odkręcenia flanszy nie trzeba robić specjalnego przyrządu. Wystarczy we flanszę włożyć śruby, pomiędzy nie płaski łom i zaprzeć go o ramę działa wystarczająco.
U mnie to wycie jest w zakresie 50-80km/hkonik napisał(a):A teraz o wyciu napędów. Po ostatniej wymianie oleju i uszczelniacza na ataku w tylnym moście zwróciłem uwagę że coś wyje/gwiżdże w zakresie prędkości 60 - 80 km/h
I właśnie tak mi się wydaje, że wycie dochodzi od spodu a nie z tyłu. W Sporcie może to nie być tak rozróżnialne jak w Longu z racji krótszego wału. Zobaczę co się zmieni po wymianie krzyżaka.konik napisał(a):W pierwszym momencie myślałem że zbyt mocne dokręcenie flanszy spowodowało zwiększenie oporów i hałasów na łożyskach ataku, ale dziś byłem na konsultacji u specjalisty 4x4 (fachowiec od mostów) i po przejechaniu się autem stwierdził że to raczej skrzynia![]()
Czyli chcesz zrobić dokładnie to samo, co ja zrobiłem wczoraj. Mnie się nie udało zreprodukować tego wycia w ten sposób. Może trzeba wspólnymi siłami?konik napisał(a):Teraz myślę o tym aby podnieść auto i sprawdzić czy z kanału da się zdiagnozować miejsce hałasu w trakcie pracy napędów "na luzie"
tomekxxxy napisał(a):(...) Czy może ktoś podać dokładnie jakie wymiary łożysk są w frotach chodzi mi o tylne kolo?
jrzeuski napisał(a):U mnie to wycie jest w zakresie 50-80km/hkonik napisał(a):A teraz o wyciu napędów. Po ostatniej wymianie oleju i uszczelniacza na ataku w tylnym moście zwróciłem uwagę że coś wyje/gwiżdże w zakresie prędkości 60 - 80 km/hI właśnie tak mi się wydaje, że wycie dochodzi od spodu a nie z tyłu. W Sporcie może to nie być tak rozróżnialne jak w Longu z racji krótszego wału. Zobaczę co się zmieni po wymianie krzyżaka.konik napisał(a):W pierwszym momencie myślałem że zbyt mocne dokręcenie flanszy spowodowało zwiększenie oporów i hałasów na łożyskach ataku, ale dziś byłem na konsultacji u specjalisty 4x4 (fachowiec od mostów) i po przejechaniu się autem stwierdził że to raczej skrzynia![]()
Powrót do Układ przeniesienia napędu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości