Witamy !

[A] Wsteczny dla silnych

[A] Wsteczny dla silnych

Postprzez MACIEK1_2008 » 03 lip 2009 01:32:29

Witam
Jak w temacie co może byc przyczyną ciężkiego załączania wstecznego biegu,trza sie nasiłować żeby wbic wsteczny
MACIEK1_2008

Re: Wsteczny dla silnych

Postprzez sosna28 » 03 lip 2009 05:50:20

To jest chyba taki typ skrzyni, że trzeba z wyczuciem biegi wrzucać. Mnie też dość ciężko biegi wchodzą, ale nic na siłe. Wyczucie.
sosna28

Postprzez FROTERKA » 03 lip 2009 07:20:43

Osobiście wrzucam wsteczny trzema paluszkami ale... zdarza się czasem, że się nie załączy.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez jrzeuski » 03 lip 2009 08:18:54

U mnie nie idzie wbić wstecznego, gdy samochód się choćby nawet powolutku toczy. Nie, żeby synchronizator się buntował. Po prostu totalna blokada wajchy. Na postoju wchodzi dość lekko, ale trzeba do oporu pchnąć lewarek w prawo zanim pchnie się w tył. Inaczej wsteczny nie wejdzie.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Balkandriver » 04 lip 2009 22:10:59

Zęby kół biegu wstecznego są proste, a nie o zarysie skośnym (hiploidalnym), a więc wbijanie na toczącym się aucie "wstecza" jest bezcelowe, a wręcz niezalecane (by nie rzec - grożące inwazją).
Poza tym, z reguły wsteczny nie jest synchronizowany, bo i po co, skoro nie zakłada się włączania go podczas jazdy.
Jeśli zaś masz problemy z włączeniem tego biegu podczas stojącego auta, to jest to przyczyna w mechaniźmie wybierania. Czyli należy sprawdzić dźwignię i jej elementy na górze skrzyni, po zdemontowaniu osłon plastikowych w kabinie i wygłuszeń oraz płytki na skrzyni.
Czasem wsteczny nie wchodzi, właśnie z uwagi na sytuację ,w której ząb trafia na ząb.
Wtedy trzeba dać luz, puścić na chwilę sprzęgło, niech się tryby pokręcą i spróbować ponownie.
Inną przyczyną może być konieczność regulacji pedału sprzęgła, śrubą przy pedale.
Pedał sprzęgła powinien być na równi z pedałem hamulca. Tak zgrubnie, bo jest podana konkretna odległość prawidłowa pedału od przegrody.
Eeech, dawniej takich rzeczy uczono na kursie prawa jazdy.

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez szymon.ha » 05 lip 2009 09:05:57

Ja ostatnio zauważyłem coś takiego że chce po 3 wbić 4 i nie mogę, mam opór i jak dam wiecej siły to wbiła mi się dwójka z dwa razy. Muszę lekko poruszać drążkiem w prawo by 4 wpadło. Czy to tez można wyregulować jakoś?
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

[2.8] Skrzynia i lewarek

Postprzez Jedrek_G » 29 wrz 2010 20:43:06

Witam

Czytałem większość postów na temat skrzyni biegów i lewarka.Nie trafiłem na mój problem.Jeżeli był to pokuta moim wybawieniem ale dajcie linkę co bym mógł poczytać.

Ad rem

Kiedy kupowałem Froterkę wiedziałem,że jest uwalona poduszka pod skrzynią (od jakiego czasu nie wiem).Wymieniłem ją,zasiliłem skrzynkę nowym olejem i niestety dalej nie wchodzi normalnie po Bożemu wsteczny a drążek lata jak nie obrażając nikogo Żyd po pustym sklepie.Pozostałe biegi nie mam większego problemu z załączeniem.Pomóżcie albo pójdę do wróżki po diagnozę. :cry2:
Jedrek_G

Re: [2.8] Skrzynia i lewarek

Postprzez wikked » 29 wrz 2010 21:45:51

moim zdaniem to masz problem z wysprzęgnikiem a to że drążek lata to sądzę że nie ma specjalnego powiązania z resztą. Napisz trochę więcej to pewnie ktoś z Nas pomoże. Na razie to wiemy że drążek lata i bieg nie wchodzi. Opisz czy tylko na pracującym motorze czy na zgaszonym również. Latający drążek to może być też oberwana poduszka pod silnikiem. Pisz, pisz i jesszcze raz pisz. Im więcej wiadomości będzie tym łatwiej o diagnozę.
wikked

Re: [2.8] Skrzynia i lewarek

Postprzez Jedrek_G » 29 wrz 2010 22:54:07

Jak moja żona.Daj,daj,daj. :D .

A na poważnie to zarówno na zgaszonym jak i zapalonym silniku się dzieje.
Poduszka pod silnikiem raczej nie (no chyba,że mechanik d....pa).Przy odpalaniu i gaszeniu silnikiem nie szarpie.

Posprawdzam jeszcze w ten weekend na Prusicku.To teren Grupy częstochowskiej - może mnie nie "dobiją" ale fajnie się jeździ pomiędzy Prusickiem a Kijami :P
Jedrek_G

Postprzez gpanasiuk » 09 paź 2010 20:35:35

Witam
Miałem podobny problem, jak kupiłem samochód, lewarek latał. Po wyjęciu okazało się że kołki leżące na sprężynach utrzymujących lewarek były podrobione, napawałem je trochę. Dodatkowo plastik też był wyrobiony, podłożyłem blaszki, nasmarowałem i jest ok.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
gpanasiuk

Powrót do Układ przeniesienia napędu