Witamy !

[B] Automat 5 biegów ?

[B] Automat 5 biegów ?

Postprzez pavca » 03 sty 2010 18:35:00

No i jestem zdziwiony ? Frotka w automacie miała mieć 4 biegi a ma 5 ? Sprawdzałem kilka razu i jak nie patrzeć jest ich 5 ? Powiem więcej 5 bieg jest zapinany przy 90 km/h na sztywno ? (z pominięciem sprzęgła hydrokinetycznego) Efekt jest taki że jazda (oczywiście po autostradzie :) ) z prędkością 120 km/h to czysta przyjemność :) bez straty mocy na sprzęgle hydro. Sprzedający uprzedzał mnie że skrzynia jest nie typowa i w związku z tym filtr oleju jest bardzo drogi :(
Z moich informacji wynikało że do Frotek montowano skrzynie 4 biegowe, a tu taka niespodzianka :)

Czy może ktoś się orientuje czy do naszych autek były montowane jakiś nietypowe skrzynie ?
Patrz często w lusterka ! Frontery są wszędzie :)
pavca
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 2
Pochwały: 2
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Re: Automat 5 biegów ?

Postprzez Pawel » 03 sty 2010 18:38:48

...może to jakaś zmota lub Frota z innego rynku, np. podobno były Isuzu MU 3,1 TDi, ale Fronter takich już nie było, a ja mam, sam sobie taką "zrobiłem". Też choruję na automat, ale powoli się leczę, zbyt dużo przeróbek elektrycznych żeby zamiast manuala wstawić automat...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez krynek » 03 sty 2010 19:26:12

Cztery biegi plus over drive, czyli cztery biegi z przekładni planetarnych i piąty OD ( różnie o tym mówią: nadbieg, OD) nie mówi się o tym jako o piątym biegu ponieważ jest to spięcie konwertera na sztywno i jeśli mnie pamięć nie myli obroty silnika są równe obrotom wałka zdawczego w skrzyni z pominięciem hydrauliki .Wniosek auto praktycznie nie przyspiesza tylko się toczy ( ekonomicznie toczy).
pozdr
krynek

Postprzez pavca » 03 sty 2010 19:55:08

krynek napisał(a):Wniosek auto praktycznie nie przyspiesza tylko się toczy ( ekonomicznie toczy).
pozdr

Jak zwał tak zwał, ale pozwala to toczyć się z prędkością która zapewnia dość szybkie przemieszczanie a jednocześnie w miarę ekonomicznie :) Co prawda przejechałem dopiero lekko ponad 1000 km nowo zakupionym autkiem, a średnie spalanie w trasie (a nie jestem wolnym kierowcą) to 7,5 litra/100 km :)
Jak dla mnie może być :)
Patrz często w lusterka ! Frontery są wszędzie :)
pavca
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 2
Pochwały: 2
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Powrót do Układ przeniesienia napędu