Witamy !

[B]Brak napędu 4x4

Re: [B]Brak napędu 4x4

Postprzez polaris » 03 lut 2021 10:06:49

U mnie zawór tracił właściwości po rozgrzaniu silnika, na zimnym załączał przód bez problemu. Na ciepłym pstryknięcie w zawór skutkowało załączeniem. Wymiana zaworu załatwiła sprawę.

Kontrolka napędu migała, a reduktor działał bez załączonego przodu.
polaris
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez nightman » 03 lut 2021 10:15:09

polaris napisał(a):U mnie zawór tracił właściwości po rozgrzaniu silnika...

To musiałeś nieźle ten silnik rozgrzać żeby na te zawory cokolwiek podziałało. Elektrozawory są przy grodzi na lewym kole, czyli jakieś 40cm od chłodnej strony silnika. W takiej sytuacji, bardziej bym obstawiał luzy na stykach pojawiające się po wibracjach od pracującego silnika niż na działanie samej temperatury. No ale kto wie co we fronterach siedzi...
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez lukaszek » 08 lut 2021 23:33:59

polaris napisał(a):Sprawdź czy załącza na zimnym silniku, czy problem występuje niezależnie od rozgrzania.
Sprawdziłem
Odpaliłem, Wyjechałem z garażu i zapiąłem przód i w śnieg i nic.... Tylko tył kreci

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
lukaszek
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez nightman » 09 lut 2021 08:15:45

Wsadź to oddziaływanie rozgrzania silnika na działanie zapinania mostu pomiędzy bajki tramwajarza i przydrożnego drzewa a nowinki ze świata mchu i paproci - napisałem ci co masz sprawdzić i po temacie.
Rozgrzanie mogłoby tylko mieć wpływ w przypadku awarii pompy vacu, ale i wówczas widać by było czerwoną kontrolkę sygnalizującą zaniki podciśnienia.
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez lukaszek » 09 lut 2021 08:30:20

nightman napisał(a):Wsadź to oddziaływanie rozgrzania silnika na działanie zapinania mostu pomiędzy bajki tramwajarza i przydrożnego drzewa a nowinki ze świata mchu i paproci - napisałem ci co masz sprawdzić i po temacie.
Rozgrzanie mogłoby tylko mieć wpływ w przypadku awarii pompy vacu, ale i wówczas widać by było czerwoną kontrolkę sygnalizującą zaniki podciśnienia.
Bardzo Ci dziękuję za opis, choć dla amatora jest on trochę przerażający [WINKING FACE]

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
lukaszek
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez nightman » 09 lut 2021 08:53:29

Nie dramatyzuj - to proste działania.
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez polaris » 09 lut 2021 12:20:31

nightman napisał(a):Wsadź to oddziaływanie rozgrzania silnika na działanie zapinania mostu pomiędzy bajki tramwajarza i przydrożnego drzewa a nowinki ze świata mchu i paproci - napisałem ci co masz sprawdzić i po temacie.

U mnie były takie objawy, zostały zdiagnozowane i wymiana zaworu pomogła w 100%. Ale jak widzę, wychylanie się z ewentualną pomocą może skutkować zrównaniem z mchem i paprocią :) Ale co się będę przejmował, u mnie przód działa.
polaris
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Postprzez nightman » 09 lut 2021 13:12:49

polaris napisał(a):U mnie były takie objawy, zostały zdiagnozowane i wymiana zaworu pomogła w 100%. Ale jak widzę, wychylanie się z ewentualną pomocą może skutkować zrównaniem z mchem i paprocią :) Ale co się będę przejmował, u mnie przód działa.

Zanim zaczniesz strzelać fochy to powiedz, jaki może być związek pomiędzy ciepłotą silnika a elektrozaworem - w dodatku oddalonym od samego silnika o dobrych 40cm? Ba... to nie zima, więc nie im cieplej tym lepiej, lecz u Ciebie było wręcz przeciwnie. Wymieniłeś zawór - super. Pomogło? Jeszcze lepiej !!! To jednak, że praca zaworu była zależna od ciepłoty silnika to wybacz, ale dla mnie nadal pozostaje mchem i paprocią - w dodatku po wymianie już ciepłota silnika nie ma znaczenia. Przy okazji wymiany zrobiłeś jeszcze przynajmniej kilka czynności z tym zaworem, które mogły mieć wpływ na jego działanie. A tak przy okazji - to który z zaworów wymieniłeś?
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez polaris » 10 lut 2021 18:46:38

Dobra, powiem.
Przestało załączać przód, za to reduktor dało się załączać. Kontrolka napędu migała w normalnym tempie (nie szybko). Objawy występowały tylko na ciepłym silniku, na zimnym przód załączał.
Pierwszy mechanior od 4x4 zajrzał pod samochód, coś tan przeczyścił, wymienił wężyk (chyba, już nie pamiętam) i rozłożył ręce bo nie pomogło. Drugi mechanior 4x4 od razu spojrzał pod maskę, kazał załaczyć przód i pstryknął w zawór - przód się załączył. Wytłumaczył mi, że takie zaworki mogą z czasem tracić swoje właściwości i wariować przy rozgrzanym silniku. Pstryknięcie w nie je wzbudza. Za diagnozę i poświęcony czas nic nie wziął, udało mi się kupić używany sprawny zawór z wężykami i po wymianie załączanie przodu działa. Nic więcej nie wymieniałem przy tej okazji. Wymieniłem element nr 2 na schemacie https://opel.7zap.com/pl/car/u99/k/0/5-1/.
polaris
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Postprzez nightman » 10 lut 2021 19:36:45

polaris napisał(a):Dobra, powiem.
Wytłumaczył mi, że takie zaworki mogą z czasem tracić swoje właściwości i wariować przy rozgrzanym silniku.

To, że zaworki tracą swoje właściwości to się zgadza - przycierają się i wówczas by nie wymieniać całości, to WD40 często pomaga. Jednak z tą temperaturą silnika to gość Ci nieźle pojechał, bo ani to nie ma logiki ani sensu.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Poprzednia strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu