Witamy ! |
---|
|
jrzeuski napisał(a):Ano będą.
bosik4 napisał(a):Co psuje się w tych automatycznych sprzęgiełkach, bo rozebrałem i nie widzę nic dziwnego poza tym, że lekko są starte od zewnętrznej strony ząbki.
Myślałem czy nie włożyć za mechanizmem dodatkowej podkładki, która byłaby dodatkowym dystansem, żeby lepiej zęby zazębiały.
bosik4 napisał(a):Czy kręcąc półośką przy podniesionym kole napęd powinien się załączyć czy to za mała siła, czy powinno coś pstryknąć ?, bo jak oglądałem sprzęgiełka od Nissana Terrano to tak klikały przy załączaniu do tyłu i przodu.
Mam też je ze smaru, czy one powinny być czyste bez żadnego smarowania (jak w terrano) ?
bosik4 napisał(a):Dodatkowo pytanie o przegub, bo nie mogę go zbić z półosi, nie widzę żadnego zabezpieczenia od tyłu. Ponoć tam w środku jest jakiś pierścień i trzeba bardzo mocno łupnąć, żeby go zbić i żeby ten pierścień sam wyskoczył. Czy to prawda ? Ewentualnie jak przytrzymać półośkę, która też trochę amortyzuje podczas bicia ?
jrzeuski napisał(a):Skoro chce zbijać to mowa o tym przy kole. Tak, trzeba mu przyj..aćTłucze się po wyjęciu całej półosi z kielicha, trzymając ją po prostu pionowo w jednej ręce a w drugiej młot. Przy odrobinie wprawy i dobraniu wagi młotka wystarczy jeden strzał. Ale robi się to tylko jak przegub już ma iść na złom, bo po uderzeniu zostanie wgniecenie na krawędzi. A jak źle trafisz to i pęknąć może. Do wymiany manszety zdejmuje się koszyk przegubu przy moście i przeciąga manszetę przez półoś.
Powrót do Układ przeniesienia napędu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość