Odnosnie kontrolki napedow to moze migac wolno - w trakcie zalaczania/wylaczania, lub szybko - wykryty blad.
Bledy moga byc np takie:
- uszkodzone czujniki na przednim moscie w zalaczniku napedu, lub na skrzyni- oba takie same, mozna wypiac kostke, wykrecic czujnik i sprawdzic czy przy wciskaniu kulki na koncu czujnika jest przejscie lub przerwa na wtyczce, przy wkrecaniu spowrtoem o ile dobrze pamietam powinna tam byc podkladka lub za mocno go nie dokrecac bo moze zablokowac caly mechanizm
- uszkodzony elektryczny zalacznik z tylu na skrzyni ale wiem ze nic o tym nie wiem wiec mowie nic

- uszkodzone elektryczne zaworki podcisnienia - zalaczajace lewa pol os w przednim moscie, znajduja sie w rogu komory silnika pod szyba po str kierowcy, zazwyczaj niebieski i brazowy, jeden ssie to zalacza, pozniej drugi ssie to rozlacza,rozpiac oba wezyki podcisnienia z zalacznika napedu na przednim moscie i na pracujacym silnika zalaczac i wylaczac naped przyciskiem w kabinie, podcisnienie powinno sie zmieniac, raz jeden przewod ciagnie raz drugi

- uszkodzona przesuwka zalacznika lewej poloski, jest na przednim moscie po str kierowcy, dziala na podcisnienie, mozna wykrecic i sprawdzic czy reaguje na podcisnienie (ssanie)

raz w jedna dziure raz w druga

jest tam troche oleju wiec trzeba uzupelnic po zlozeniu
- uszkodzone wezyki podcisnienia
- za slabe podcisnienie, pompka podcisnienia vacum pada lub padnieta, z reguly wtedy jest juz olej w przewodach podcisnienia no i zapala sie lampka recznego na desce jak za duzo hamujemy, w silniku 2.2 dti jest na tylnej scianie silnika, malo miejsca na wymiane ale da rade, jak nie chce wyjsc bo ciasno to podnosik pod skrzynie biegow i w gore

uwazac na uszczelke bo mozna nie zauwazyc ze byla

- moze byc padniety sterownik zalaczania napedow, jest miedzy siedzeniami pod podlokietnikiem, jak probuje zalaczac/rozlaczac naped to z reguly "pyka" tak jak stycznik a jak pyka to dziala
- przycisk zalaczania napedow moze byc rowniez zurzyty co sie chyba rzadko zdarza, mi sie trafilo jednak ze wypiela sie kostka wiec warto miec na uwadze
A jak ktos chce w ogole pominac ta cala elektryke bo uzywa auta np tylko do offroadu lub potrzebuje naped ale jeszcze nie wymienil padneitych zaworkow podcisnienia to samemu przelaczac podcisnienie raz na jeden raz na drugi przewod zalacznika przedniej lewej poloski, prawa jest spieta z przednim mostem na stale a zalacznik dopina tylko lewa polos (kierowcy)
pewnie o czyms zapomnialem, moze cos przekoloryzowalem ale mam nadzieje ze komu sie przyda

-- Dodano 29 lis 2017 22:22:16 --
hmm gdzies czytalem o odblokowywaniu reduktora poprzez podanie napiecia na ktorys pin w sterowniku napedow ktory znajduje sie miedzy siedzeniami, ale nie przetestowalem wiec do konca nie jestem pewien jak to dziala moge sie dymyslac ze jest tam rowniez jakis przelacznik ktory po spelnieniu wszystkich warunkow (zapala sie lampka napedow) odblokowuje reduktor, mysle ze to kwestia oszukania sterownika i podania sygnalu na pin w sterowniku lub bezposrednio na jakis przelacznik na skrzyni odblokowujacy reduktor