Witamy !

[B] 3.2 automat bieg wsteczny słabo ciągnie

[B] 3.2 automat bieg wsteczny słabo ciągnie

Postprzez bopssf1 » 19 sie 2013 21:19:17

Witam. Od kilku dni jestem posiadaczem Frontery 3,2 V6 w automacie. Skrzynia po za wstecznym działa ok, bardzo płynnie przerzuca biegi i ciągnie tak jak powinna przy tym silniku, ale po włączeniu "R" skrzynia się ślizga i przy lekkim wzniesieniu auto nie jedzie, dopiero po zwiększeniu obrotów silnika powyżej 3tys. auto lekko szarpie i zaczyna jechać ale mam wrażenie ,że nie z pełną mocą. Od kilku dni przejrzałem wątki na forum i nie znalazłem podobnego objawu. Chciałbym się poradzić , czy spowodowane może to być zużyciem (uszkodzeniem) tarczek biegu wstecznego, czy może być coś z elektrozaworami , a może jeszcze inna przyczyna ? Dodam, że olej sprawdziłem i stan jest ok, oraz jego barwa i zapach, podejrzewam, że poprzedni właściciel tuż przed sprzedażą wymienił filtr z olejem , przynajmniej tak to wygląda. Może ktoś miał podobny przypadek, abo podejrzewa co może być ?
bopssf1
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Re: [B] 3.2 automat bieg wsteczny słabo ciągnie

Postprzez drech » 19 sie 2013 21:47:32

Uszkodzenie tarczek biegu wstecznego jest prawdopodobną przyczyną. Równie prawdopodobne (a nawet dużo bardziej) jest uszkodzenie sprzęgła biegu wstecznego. Jeżeli zmiana biegów II->III następuje bez problemu, to elektrozawory raczej na pewno nie są przyczyną. Bez zrzucania skrzyni się nie obędzie :glaszcze:
Opinia większości nie jest równoznaczna z prawdą.
drech
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 19
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Powrót do Układ przeniesienia napędu